vineri, 3 iunie 2011

Raspunderea delictuala. Repararea prejudiciului (art. 1.381-1.395 Noul Cod civil)

1.381 Obiectul reparatiei


prezumtie absoluta: -orice prejudiciu da dreptul la reparatie
                            
-dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului( imi imaginez ca se refera la ziua producerii rezultatului final-sau nu, prejudiciul trebuie reparat din momentul aparitiei lui, chiar daca efectele lui dureaza in timp)-important pentru a cunoaste momentul de la care incepe sa curga prescriptia


1.382 cei care raspund pentru o fapta prejudiciabila sunt tinuti solidar la reparatie fata de cel prejudiciat.(articolul acesta îi dă alt sens art 1.370)


1.383 prezumtie relativa: participantii trebuie sa suporte prejudiciul in mod egal. (se poate rasturna in functie de dovedirea participatiei fiecaruia si de forma de vinovatie)-instanta nu poate hotari doar in baza acestei prezumtii, ea este cea care cerceteaza din oficiu raspunderea fiecaruia, in cazul in care nu rezultă din probe, toti vor raspunde in mod egal. - instanta poate lua hotararea in baza unei  prezumtii relative (nu este simpla) si in plus, nu este obligata sa administreze probe din oficiu- scopul reglementarii fiind de a ajuta instanta.


art 1.384 prevede dreptul de regres al platitorului impotriva cauzatorului daca acesta este raspunzator (a avut discernamant)


- daca prejudiciul a fost cauzat de mai multe persoane, iar cel care fiind raspunzator pentru fapta unuia a reparat prejudiciul integral se poate intoarce impotriva tutror in mod conjunct, nu solidar (cred)


1.385 Intinderea reparatiei


Reparatia trebuie sa cuprinda: pierderea suferita de cel prejudiciat
                                                castigul pe care ar fi putut sa-l realizeze si de care a fost lipsit (castigul nerealizat)
                                                cheltuielile pe care le-a facut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului


-nu trebuie sa existe in mod necesar un prejudiciu? Costul evitarii prejudiciului este un prejudiciu


!noutate! daca fapta ilicita a determinat pierderea sansei de a obtine un avantaj, reparatia va fi proportionala cu probabilitatea obtinerii avantajului.


am un exemplu interesant aici:


locul: O licitație organizată de o persoană care vrea să cumpere mai multe utilaje.


Drept urmare castiga cel care oferea un anumit utilaj la pretul cel mai mic.


Un participant(vanzator de utilaje) a introdus din greseală un preț mai mic cu un 0, preț pentru care nu urmărea să se angajeze.


Participantul a anunțat organizatorii că s-a produs o eroare materială dar aceștia nu au modificat pretul afișat la licitație.


Al doilea participant a fost nevoit să scadă prețul sub cel greșit pentru a cîștiga licitația.


Putem sa vorbim aici de o fapta ilicita care poate angaja raspunderea celui care a organizat licitatia?
-mie mi se pare ca da. Daca in actuala reglementare nu putem pentru ca prejudiciul nu este cert, in viitoarea reglementare  calculam probabilitatea sa fi câștigat cu un preț mai avantajos dacă se afișa prețul corect.


1.386 Formele reparatiei


regula - Repararea prejudiciului se face in natura prin restabilirea situatiei anterioare


exceptia -repararea prejudiciului se face prin echivalent cand - repararea in natura nu este posibila sau victima nu doreste repararea in natura
                                                                                                 
-daca prejudiciul are forma de continuitate, despagubirea se acorda sub forma de prestatii periodice


-in cazul prejudiciului viitor despagubirea poate fi modificata in functie de marirea micsorarea prejudiciului.


1.387 Vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii:


Despagubirea trebuie sa cuprinda echivalentul castigului din munca de care cel pagubit a fost lipsit sau  pe care este impiedicat sa-l dobandeasca prin efectul pierderii sau reducerii capacitatii de munca.
                                                    - cheltuielile determinate de ingrijirea medicala
                                                    - cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viata ale celui pagubit
                                                    -orice alte prejudicii materiale


Aici se potriveste un exemplu:


 Un om este impuscat intr-un picior, imbracat fiind cu un costum ce costa 5.000 euro, ce se intampla cu banii pentru costum?
- acum se rezolva printr-un singur articol (....orice alte prejudicii materiale)


Despagubirea pentru pierderea sau nerealizarea castigului se acorda periodic, in functie de nevoile de viata ale victimei.
Victima poate sa ceara, pentru motive temeinice, acordarea unei sume globale


Instanta poate acorda o despagubire provizorie pentru nevoile urgente (ordonanta presedintiala)- si in cazul in care victima are dreptul la o pensie


1.388-1.389- Stabilirea pierderii si a nerealizarii castigului din munca


1.390 Persoana indreptatita la despagubire in caz de deces


- numai cei indreptatiti, potrivit legii, la intretinere in timpul vietii decedatului
-instanta, tinand cont de imprejurari poate acorda despagubiri si celui ce era intretinut in fapt in timpul vietii victimei - mi se pare ca instanta are mult mai multa putere
- la stabilirea despagubirii se tine cont de nevoile celui care se afla in ingrijirea decedatului si de venturile ce ar fi fost realizate de decedat-nu de veniturile celui raspunzator pentru prejudiciu


1.391 Repararea prejudiciului nepatrimonial


 Se poate acorda in urmatoarele cazuri:


-in caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii atunci cand se restrang psibilitatile de viata familiala si sociala


-in cazul ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului sau oricarei persoane care ar putea dovedi existenta unui astfel de prejudiciu.


- de aici inteleg ca exista o prezumtie relativa ca "ascendentii, descendentii, fratii, surorile si sotul" sunt prejudiciati nepatrimonial in timp ce orice alta persoana trebuie sa dovedeasca acest prejudiciu.


- tot de aici inteleg ca nu poti sa ceri daune nepatrimoniale cand copilul vecinului sparge vaza de la bunica, sau da, daca dovedesti daunele morale (orice prejudiciu!)


-drepturile prezentate mai sus pot fi cedate numai printr-o tranzactie sau cand au fost stabilite printr-o hotarare judecatoreasca definitiva


-drepturile prezentate mai sus nu trec la mostenitori decat atunci cand au fost pornite de cel indreptatit (intuitu personae)


1.392 Cheltuielile de ingrijire a sanatatii. Cheltuieli de inmormantare.
- se restituie de catre cel raspunzator catre cel care le-a facut


1.393 Despagubirea in raport cu ajutorul si pensia se scad din cuantumul prejudiciului ce trebuie platit de cel raspunzator pentru fapta ilicita.
            Indiferent daca sunt sau nu platite in fapt


1.394 Prorogarea termenului prescriptiei. Daca fapta ilicita este prevazuta de legea penala si termenul de prescriptie in materie penala pentru fapta respectiva este mai lung ca cel din dreptul civil se va aplica acest termen si in materie civila(repararea prejudiciului).


Chiar ma intrebam, in prezent, cum se intampla? daca termenul de prescriptie din civil este mai scurt ca cel din penal si se cere repararea pagubei prin actiunea civila in cadrul procesului penal, in termenul de prescriptie din dreptului penal, depasind cu mult termenul din civil?


- eu ma gandeam ca actiunea civila din penal nu se solutioneaza conform prevederilor din civil (inclusiv termenul de prescriptie) 


1.395 Suspendarea prescriptiei-prescriptia dreptului la actiune cu privire la repararea prejudiciului cauzat prin vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii ori prin decesul unei persoane este suspendata pana la stabilirea pensiei sau a ajutoarelor ce s-ar cuveni, in cadrul asigurarilor sociale, celui indreptatit la reparatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu